Не я вибрав війну, вона вибрала мене…

22 травня 2024 року науковців зі Львова, Тернополя, Кременця, Вишнівця, Шумська та місцевих дослідників історії рідного краю зібрала наукова конференція з локальної історії «Історія Лановецького краю на тлі епох» присвячена пам’яті Сергія Лисака – історика, дослідника Лановеччини, який віддав своє життя у боротьбі проти одвічного ворога українського народу.

Секретар Лановецької міської ради Вікторія ХОМ’ЯК, для якої талановитий дослідник Сергій Лисак був не просто колегою, а справжнім наставником, мудрим порадником та щирим другом, у своєму вітальному слові зазначила, що він був Людиною з найкращими рисами українського патріота і справжнім Героєм.

Модератор заходу Ольга РУДЮК, вчитель історії Лановецького ЗЗСО І-ІІІ ст. №1 імені Юрія Коваля, ознайомила з біографією Сергія Лисака, який займався громадською та політичною діяльністю, вів роботу з пошуку та відновлення повстанських поховань, а дослідження визвольного руху на Лановеччині у ХХ ст. стало його справжнім покликанням.

Вихованка гуртка «Історичне краєзнавство» Лановецького міського комунального будинку дитячої та юнацької творчості Дарина КАЛІТОН презентувала дослідження «Петлюрівська могила. Повернення історичної пам’яті», яке засвідчило, що людська пам’ять виявилася сильнішою за усі дії радянської влади, і саме завдяки їй вдалося перепоховати та вшанувати загиблих воїнів Дієвої армії УНР.

Микола ПОСІВНИЧ, кандидат історичних наук, доцент кафедри історичного краєзнавства Львівського національного університету імені Івана Франка у своїй доповіді «Шлях боротьби у 95 років. Організація українських націоналістів» зробив екскурс в історію боротьби українських націоналістів. Він зауважив, що національна пам’ять надзвичайно важлива, тому будь-який окупант, який приходив на нашу землю, намагався знищити пам’ять про наших героїв, а перемагати здатен той, хто має силу та зброю. За його словами перемагати потрібно і в інтелектуальному плані, отже найкращою підготовкою до війни є навчання дітей. Науковець переконаний, що естафету національної пам’яті необхідно передати дітям і ця пам’ять буде запорукою нашого розвитку, адже сто років тому для українців боротьба завершилася поразкою, але зараз вона завершиться нашою перемогою.

Володимир СОБЧУК, кандидат історичних наук, фахівець галузі генеалогії, історичної географії у своїй доповіді «Битва 1512 року під селом Лопушне» детально розповів про історичну середньовічну битву на теренах Лановецького краю.

Аналіз ойконімійної системи Лановеччини, який провела Інна ВОЛЯНЮК, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови і літератури та методик їх навчання Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка у своїй доповіді «Ойкономія Лановеччини крізь призму століть», дає змогу стверджувати, що територія Лановецького краю належить до однієї із найдавніше заселених територій Тернопільської області.

Володимир САЛУК, завідувач відділом історії та монументального мистецтва Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини поділився спогадами про співпрацю із Сергієм Лисаком, результатом якої було видання книги «Боротьба за українську державність 1917–1921 рр. на Тернопільщині: місця пам’яті».

Анотолій СОБОЛЕВСЬКИЙ, дослідник історії визвольного руху ОУН-УПА на Волині, розкрив обставини загибелі групи «Карпенка» (загибель Левенця Юхима та його охоронця на краснолуцьких хуторах у 1946 році).

Любов ЦАЛИК, дослідниця історії визвольного руху ОУН-УПА на Волині, здійснила аналіз джерел Чайчинецького архіву у контексті вивчення національно-визвольної боротьби на Кременеччині.

Петро МАЗУР, кандидат медичних наук, почесний професор ТНМУ імені І. Горбачевського, директор Кременецького медичного фахового коледжу імені Арсена Річинського у доповіді «Береза Картузька в долі жителів Лановеччини» розповів про уродженців Лановецького краю: Павла Білосюка, Юрія Горошка та Семена Гаюка, які перебували у Береза Картузькому концтаборі.

Юлія БУРАК, вчитель історії Лановецького ЗЗСО І-ІІІ ст. №2 висловила подяку загиблому Сергію Лисаку, адже саме його праці стали для неї настільною книгою. У своєму дослідженні «Два покоління – одна боротьба (перехресні долі родини Сінкевич та Харчук)» на прикладі однієї сім’ї розповіла про два покоління, які об’єднала одна боротьба проти московського окупанта.

Тетяна ЛИСАК, керівник гуртків Лановецького міського комунального будинку дитячої та юнацької творчості презентувала дослідження підготовлене на матеріалах Державного архіву Тернопільської області «Шкільництво на Лановеччині в роки німецької окупації 1941-1944 років».

Олена ХОДЮК, казкарка, членкиня Національної спілки письменників України, яка через слово намагається достукатися до дитячих сердець, переконана, що навіть у найтемніші часи є місце для світла, а Сергій Лисак був світлою людиною, то ж нехай його світло буде завжди з нами.

Продовження історичних досліджень Лановецького краю – це мрія Сергія Лисака, адже так зможемо смерть перетворити на життя. Сподіваємося, що проведена конференція стане поштовхом для нових історичних досліджень локальної історії.

Війна забирає найкращих, наш обов’язок гідно вшанувати Героїв.

Слава Україні! Героям слава!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *